RECEPT IZ BAKINE STARE SVESKE! Cela porodica će jesti DEZERT - NESTAĆE ZA 5 MIN: Zašto se zove „Jastuk kolač“?
Foto: bakina kuhinja

jao!

RECEPT IZ BAKINE STARE SVESKE! Cela porodica će jesti DEZERT - NESTAĆE ZA 5 MIN: Zašto se zove „Jastuk kolač“?

Ukusno do bola

Objavljeno:

Ovaj dezert dobio je ime zbog svoje raskoši i nežnosti.

Spoj blago mekanog biskvitnog testa sa čokoladom i visokog, bogatog fila čini da kolač podseća na najmekši jastuk. Izuzetno je kremast, sa iznenađujućim ukusima i osvežavajućim notama.

Savršen je za sve koji vole pun, ali istovremeno mekan i vazdušast zalogaj.

Jastuk kolač
foto: bakina kuhinja

Sastojci za „Jastuk kolač

Za biskvit:

2 jaja

2 pune kašike brašna

1 kašika kakaa

1 kašika šećera

½ praška za pecivo

50 g suvog grožđa (potopljenog u rum ili toplu vodu)

30 ml ulja

100 ml jogurta

Jastuk kolač
foto: bakina kuhinja

Za fil:

2 pakovanja instant pudinga (po izboru)

600 ml hladnog mleka

1 pakovanje želatina u prahu

50 g izdrobljenog keksa

200 g seckanog kivija

1 kašika šećera (za puding)

Za dekoraciju:

rastopljena čokolada

Priprema:

Jastuk kolač
foto: bakina kuhinja

Priprema biskvita: Suvo grožđe potopite u rum ili toplu vodu i ostavite da odstoji. Jaja umutite sa šećerom dok ne postanu penasta. Zatim dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Nakon toga umešajte ulje i jogurt, a na kraju oceđeno grožđe.

Smesu sipajte u manji pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 30 minuta. Ohlađen biskvit horizontalno presecite na dve jednake kore. Želatin potopite u 50 ml hladne vode da nabubri, zatim ga lagano zagrejte dok se ne otopi (ne sme da proključa) i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

U posebnoj posudi umutite puding sa hladnim mlekom i šećerom dok ne postane gust. Polako, uz stalno mućenje, dodajte ohlađeni tečni želatin i mutite dok se smesa ne sjedini. U fil umešajte izdrobljeni keks i seckani kivi.

Donju koru stavite u pleh ili obruč, premažite filom, a zatim poklopite drugom korom. Kolač ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se želatin stegne (može i 1 sat u zamrzivaču).

Preko ohlađenog kolača izlijte rastopljenu čokoladu i po želji ukrasite po svom ukusu.

Bonus video:

22:15

STARS EP572

(Espreso/M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.