jao!
RECEPT IZ BAKINE STARE SVESKE! Cela porodica će jesti DEZERT - NESTAĆE ZA 5 MIN: Zašto se zove „Jastuk kolač“?
Ukusno do bola
Ovaj dezert dobio je ime zbog svoje raskoši i nežnosti.
Spoj blago mekanog biskvitnog testa sa čokoladom i visokog, bogatog fila čini da kolač podseća na najmekši jastuk. Izuzetno je kremast, sa iznenađujućim ukusima i osvežavajućim notama.
Savršen je za sve koji vole pun, ali istovremeno mekan i vazdušast zalogaj.
Sastojci za „Jastuk kolač“
Za biskvit:
2 jaja
2 pune kašike brašna
1 kašika kakaa
1 kašika šećera
½ praška za pecivo
50 g suvog grožđa (potopljenog u rum ili toplu vodu)
30 ml ulja
100 ml jogurta
Za fil:
2 pakovanja instant pudinga (po izboru)
600 ml hladnog mleka
1 pakovanje želatina u prahu
50 g izdrobljenog keksa
200 g seckanog kivija
1 kašika šećera (za puding)
Za dekoraciju:
rastopljena čokolada
Priprema:
Priprema biskvita: Suvo grožđe potopite u rum ili toplu vodu i ostavite da odstoji. Jaja umutite sa šećerom dok ne postanu penasta. Zatim dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Nakon toga umešajte ulje i jogurt, a na kraju oceđeno grožđe.
Smesu sipajte u manji pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 30 minuta. Ohlađen biskvit horizontalno presecite na dve jednake kore. Želatin potopite u 50 ml hladne vode da nabubri, zatim ga lagano zagrejte dok se ne otopi (ne sme da proključa) i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
U posebnoj posudi umutite puding sa hladnim mlekom i šećerom dok ne postane gust. Polako, uz stalno mućenje, dodajte ohlađeni tečni želatin i mutite dok se smesa ne sjedini. U fil umešajte izdrobljeni keks i seckani kivi.
Donju koru stavite u pleh ili obruč, premažite filom, a zatim poklopite drugom korom. Kolač ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se želatin stegne (može i 1 sat u zamrzivaču).
Preko ohlađenog kolača izlijte rastopljenu čokoladu i po želji ukrasite po svom ukusu.
Bonus video:
(Espreso/M.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




